Понеделник, Май 29, 2023

Шарените Забележителности

Забележителностите са на не повече от 5-10 км от Шарените Къщи

 

margin-right: 10px

   Гложенски манастир

  Гложенският манастир „Свети Георги Победоносец“ е български епархийски манастир. Манастирът се намира в близост до село Гложене, община Тетевен, Област Ловеч, на 12 км от град Тетевен. Разположен е на източния склон на планинския рид Лисец, под връх Камен Лисец. Според недоказани данни той е основан в началото на XIII век, през 1224 г., и е реконструиран през XV—XVI век. Легендата разказва, че манастирът е построен от киевския княз Георги Глож, който е основал и дал името и на село Гложене. Всъщност легендата се позовава на съвпадение на имена между селището Кийово, което е съществувало в района през XV-XVI век, но е изчезнало, и град Киев в Украйна, където монасите са ходели да събират помощи.

 

margin-right: 10px

   пещера Съева Дупка

  Съева дупка е името на пещера в местността „Леднишки рид“ в Северна България. Намира се близо до ловешкото село Брестница, на 10 и 25 км от Ябланица и Тетевен. Част е от "Стоте национални туристически обекта". Средната температура в пещерата е 7-11°, влажността - между 90 и 98%. Разположена е на 520 м надморска височина. Дълга е 205 м. На 70 метра под земята в нея тече река. Смята се, че е на около 3 000 000 години. В пещерата се срещат сталактити, сталагмити, сталактони, хеликтони и дендрити.

 

 

margin-right: 10px

   ферма за щрауси "Сините щрауси"

  Фермата "Сините Щрауси" е основана през 2001 в с. Брестница, община Ябланица. Фермата е разположена в непосредствена близост до пещерата "Съева дупка", която е един от най посещаваните туристически обекти в страната. Основната дейност на фермата е отглеждане на редки и специални видове животни като щрауси, сърни, декоративни зайци и др. Фермата предлага възможност за непосредствено запознаване с живота на тези животни. Основното са щраусите и техния начин на живот при закрито отглеждане. Също така във фермата ще се запознаете и с продуктите получавани от тези птици: пера, яйца, кожи, месо и др. Особен интерес представлява малкият "музей" на щрауса, където ще намерите голямо разнообразие и интересни идеи за приложението на различните продукти, оформени като сувенири. Фермата е отворена за посетители постоянно, както в делнични така и в празнични дни. Там можете да прекарате интересни минути с разказите на г-н Стефан Данаилов - собственик на фермата, запознавайки се с живота на интересни животински видове. Ще намерите едно истинско място за отдих и забавление.

 

 

Пещера "Проходна"

 

  Проходна е една от най-известните пещери в България, намираща се в непосредствена близост до село Карлуково (на 0,5 км), емблема на Карлуковския карстов район. Геоложкият феномен се намира на 250 метра надморска височина. Пещерата е леснодостъпна и проходима през всички сезони от годината. Точно над нея минава пътят, свързващ Карлуково с гара Карлуково, Националният пещерен дом „Петър Трантеев“, пътната инфраструктура на първия български геопарк „Искър – Панега“ и гр. Луковит. Съществува изцяло ремонтиран път в посока Карлуково, започващ от село Румянцево, както и от съседните села Петревене и Беленци.

 

Геопарк Искър-Панега

 

  Геопарк Искър-Панега се намира само на час от София, малко преди входа на град Луковит. Паркът е изграден покрай река Златна Панега, а множество мостчета, беседки и дървени платформи правят разходката още по-вълнуваща.

 

   Туристически маршрути

 

 
Туристически маршрути /еко пътеки/ в предпланина Драгоица.
 
Предпланина "Драгоица" със своите 960 м.н.в. е една от трите предпланини на Стара планина. Другите две са: Врачанска и Васильовска планина, които се спускат перпендикулярно на балкана в северна посока.
 
Чудесното географско разположение предоставя възможността от нея човек да се любува на Стара планина в посока изток-връх "Марагидик". От най-високата й точка може да се наблюдават: връх "Ботев", на запад да се проседи целия Централен Балкан – върховете "Купена", "Амбарица", "Ушите", "Вежен", "Тетевенска баба", "Паскал", "Свещи плаз", "Мургана", "Етрополска баба", "Мургаш" и се стигне до връх "Куклите" над гр. Вършец. А обърне ли се чивек на север сутрин преди изгрев слънце може да се видят как блестят водите на река Дунав. Това средищно географско разположение е естествена връзка между различните географски области и в същото време е естествения мост осигуряващ прехода между равнината и Балкана.
Туристическите маршрути, разработени от туристическо дружество "Драгоица" гр. Ябланица са следните: 
 
Планински преход "Драгойца":
 
Ябланица - Шумнене – "Водопада", м. "Дюлите", "Каменните венци", "Зъба", "Цанкарски чукар", "Изворите", м. "Окапците", "Владовско кладенче", "Соплик", "Страшки кладенец", "Горските поляни" в местността "Диковското", връх "Фанар" и връх "Драгоица", площадката за "Делтапланер". Преходът е смесен с автомобили и пешеходен, продължителността на целия маршрут е 8 часа с 4 места за почивка. Този маршрут може да се премине и чрез планинско колоездене, при което продължителността на прехода е 6 часа.
Ябланица /бетонов възел/ - местността " Гушовец" – махала "Върбака" – м"Селище" – Турските гробища – "Цанкарски чукар" – "Владовско кладенче" – Драгоица.
Ябланица /спортна зала/ - м. "Ябланско селище" – м. "Енушница" – м. "Ливаде" – глоговската пътека – м. "Патаригите" – Драгоица.
В последните два туристически маршрута, могат да се съчетаят пешеходния и колотуризма. Общото разстояние е около - 10км.
 
Еко пътеки:
 
Ябланица – "Бездънен пчелин" – "Нановско блато" – пещера "Пещта" – пещера "Съева дупка" – тръгва се от площада в Ябланица в посока покрай жилищните блокове /под местността "Дяла"/ на изток към махала "Герана". Следва едно изкачване в продължение на 20 минути покрай борова гора. Отдясно се вижда вилата на "Седимент Приват" АД, Продължава се по пътя за махала Нановица, Минава се покрай бившето училище и се стига до асфалтовата база. Върви се по стар коларски път и след около 1 час се стига до "Бездънния пчелин". В дясно от него, в ниската част на хребета на около 350м се вижда "Нановското блато". Отляво на пътя в ниското се вижда махала Липово. Движим се в източна посока. Така се достига до пещерата "Пещта" – която се намира на северния склон на Леднишкия рид и е на около 500м от "Съева дупка". От там се придвижваме до "Съева дупка" – най-голямата природна забележителност в землището на с. Брестница. По асфалтов път се слиза до с. Брестница за около 40 минути. Целият преход се изминава за около 4-4.30часа, а километрите са 18. Цвят на маркировката – червен. Поради това, че районът е карстов, извори и чешми по пътя няма. Най-удобно е да се налее вода в мах. "Нановица".
 
Брестница – "Съева дупка" – тръгва се от центъра на с. Брестница на юг към така наречения "Леднишки рид". Пещерата отстои на 3 км от селото и е разположена на около 500м надморска височина. След това се посещават: "Голямата Ледница" и "Малката Ледница", които се намират в съседство със "Съева дупка", и също са разположени на 520 м.н.в.
 
Ябланица – Малък Извор – Манастир "Свети Георги" – пещера "Моровица" – тръгва се от Ябланица през махала "Габровица" за с. Малък Извор. След това по добре поддържания път се насочваме към Гложенския манастир "Свети Георги". С природните си красоти и ценното си историческо наследство манастирът е едно от желаните за посещение от туристи и почиващи места. Продължаваме нататък към манастирските ливади и се стига до пещера "Моровица". Тя се намира в подножието на връх Камен Лисец. Туристическият маршрут е с дължина 12 км и изисква преход от 4 часа.
 
Ябланица – кв. Брайковци – местността Окапците – защитена територия "Гарванче" – местността "Езерото" – местността "Ратица" – кв. Цоловци – Ябланица. Отсечката на маршрута е доста голяма и километрите са – 24, прехода е 7-8 часа.